Organproduksjon og 3D-skriving

Selv om Norge har blant de korteste ventelistene på nyretransplantasjon i verden, er det ca 250 mennesker som venter på nyretransplantasjon i Norge. Antall pasienter på ventelistene i andre land er mye større. I USA er 100000 mennesker på venteliste for å få nyretransplantasjon.

Ventelistene vokser langt raskere enn tilgangen på organer, både fordi det er få som dør på en slik måte at organene deres kan transplanteres, men også fordi få aksepterer at organene deres blir donert bort. En prosedyre som er under utvikling i USA kan være revolusjonerende. Den heter kunstig organproduksjon og 3D utskriving av organer. Mange forskere fra hele verden deltar i dette prosjektet på Wake Forest Institute for Regenerative Medicine,North Carolina,USA. Prosjektleder er Anthony Atala som er rektor på instituttet.

Det finnes 2 hovedoppgaver som forskere måtte oppnå for å få best mulig resultat. For det første er celler. Forskere kan dyrke celler fra pasienter og fra stamceller i forskjellige stadier av utvikling. Celler dyrkes i kunstig medium på laboratorie. På den måten vokser cellene mye fortere enn de gjør i kroppen og forskere klarer og styre veksten slik at de bestemmer hva som blir av de cellene som de dyrker.

For det andre er biomaterialer. Det er en stor gruppe av spesialiserte materialer som brukes til kunstige kroppserstatninger. De kan være naturlige eller syntetiske. Biomaterialer brukes som skjelett eller bru i kroppen. Cellene fra kroppen eller de som er dyrket i laboratorie dekker over biomaterialer og formerer en organlignende struktur. Vi kan se på eksempel av et lite rør som er laget av biomateriale. Cellene reproduserer og dekker overflaten av røret både fra innsiden og utsiden. Etterhvert får vi en struktur som er et kuntstig blodkar.

En stor utfordring for forskere var å lage biomaterialer som er biokompatible. Det betyr at de ikke forårsaker immunforsvars-reaksjon som kan skje hvis kroppen gjenkjenner biomateriele som fremmedlegeme. Det kommer stadig mer studier om bruk av biomaterialer i forskjellige fagfelt i medisin.

Den nyeste metoden som utvikles i det siste er 3D printing av organer. Først skanner forskere organ som skal erstattes. På den måten skal organet som blir skrevet ut se helt lik ut som organet som skal erstattes. 3D skriving tar et par timer. Spesielt laget printer har toner med forskjellige celler istedenfor farge. Printeren beveger seg og tilføyer lag på lag med celler i flytende form og fikserer dette i den ønskende konturen. Forskere har klart å skrive ut nyre,deler av bein, blodkar, osv.

Organene som blir printet ut kan ikke brukes i menneskekroppen. Det er fortsatt i en eksperimentell fase men i nær framtid kan det bli en behandlingsmetode som skal redde mange liv og betydelig forkorte ventetid på forskjellige organer.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.